Kanlı-mukuslu kaka

Yazar: Prof.Dr.Ersoy Civelek

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı

Kakasında çizgi şeklinde kan vardı. Bezin yarısı kanlı kaka ile bulaşmıştı. Kakasında kan ve mukus vardı ve yeşil renkliydi. Bu gibi şikâyetler çocuk alerji polikliniğinde sık karşılaştığımız şikâyetlerdendir.

Kakada kan görülmesi durumunda kanın rengi, miktarı, şekli önemlidir. Aynı zamanda ağız veya burundan kan gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Bu şikayetle birlikte başka durumların (terleme, çarpıntı gibi) olup olmadığı değerlendirilmelidir. Doğum zamanı, beslenme şekli, kullanılan bir ilaç olup olmadığı gibi durumlar öğrenilmelidir. Kanlı kaka çocuklarda mutlaka doktorlar tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur.


Prof.Dr.Ersoy Civelek Görüntülü görüşme randevu 0 532 1528752 


Bebeklerde kakada kan-mukus niye olur? 

Kanlı kaka sebepleri çocuğun yaşına, beslenme durumuna, kana hastalığı olup olmamasına, sürekli kullandığı bir ilaç olup olmamasına göre değişebilir. Bazı kanlı kaka sebepleri aşağıda görülebilir.

  1. Doğum sırasında annenin kanının yutulmuş olması
  2. Süt proteinine karşı alerji
  3. Alerjik proktokolit
  4. Üst sindirim sisteminden kanama olması
  5. Erken doğuma bağlı bağırsak duvarlarının hasar görmesi
  6. Kanama hastalıkları
  7. Bağırsakları etkileyen bazı doğumsal hastalıklar
  8. Bağırsakların kendi etrafında dönmesi sonucu beslenmesinin bozulması
  9. Damar yapılarının uygunsuz gelişmesi
  10. Mikrobik bazı hastalıklar
  11. Kaka yapılan bölgede çatlaklar
  12. Kabızlık
  13. İltihabi bağırsak hastalıkları

Kanama üst taraftan mı alt taraftan mı?

Kanlı kaka mide bağırsak sisteminde kanama nedeniyle ortaya çıkar. Öncelikle kanamanın üst taraftan mı (ağız, yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağı) yoksa alt taraftan mı (ince ve kalın bağırsaklar) olduğu anlaşılmalıdır? Bu yazının konusu daha çok ince ve kalın bağırsaklardan kaynaklanan kanamalardır. Çünkü alerjik hastalıklarda genel olarak alt sindirim sistemi kanamaları görülür.

Kanlı kaka hangi sıklıkta görülür?

Kanlı kakanın ne kadar çocuğu etkilediği tam olarak bilinmemektedir. Ancak Acil servise gelen tüm hastaların değerlendirildiği bir çalışmada 1000 hastadan 3 tanesinin kanlı kaka şikâyeti ile geldiği belirlenmiştir.