İmünotrapi güvenli midir?
İmmünoterapi alerjik hastalıkların tedavisinde 100 yıldan uzun süredir kullanılan bir tedavi şeklidir. Uygun olmayan koşullarda uzman olmayan hekimler tarafından yapılırsa istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
İmmünoterapiye bağlı uzun dönemde istenmeyen bir yan etki bildirilmemiştir. Yani siz veya çocuğunuz immünoterapi oldu ve 10 yıl sonra bir hastalık ortaya çıktı. Bu hastalığın immünoterapiye bağlı olma olasılığı yoktur. Bu pek çok çalışma ile gösterilmiştir.
Erken dönemde yani iğnenin vurulduğu sırada bazen alerjik tepkiler görülebilir. Bu nedenle bu tedavi mutlaka deneyimli kliniklerde ve deneyimli uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
İmmünoterapi tedavisinin mekanizması nedir?
İmmünoterapide tedavinin mekanizması vücudun tepki verdiği alerjik maddeleri çok düşük dozlardan başlayarak vücuda belirli aralıklarla vermektir. Bu sayede vücut zamanla tepki verdiği maddeye karşı alışmakta ve eskiden verdiği tepkileri daha hafif vermekte veya tepki vermemektedir.
İmmünoterapi iğne ve bazı alerjilerde hap şeklinde uygulanabilir. İğne şeklinde olan tedavi alerji uzmanları tarafından yazıldığında ülkemizde SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak tablet şeklinde olan tedavi SGK tarafından karşılanmamaktadır.
Her hastaya immünoterapi yapılmalı mıdır?
Bu karar hastayı takip eden doktor ve hasta ve ailenin birlikte vereceği bir karardır. Ama öncelikle hastada bir alerji olmalıdır. Alerji yokken immünoterapi yapmanın hiç bir dayanağı yoktur.
İmmünotarapi kimler tarafından yapılmalıdır?
İmmünoterapi tedavisi mutlaka alerji uzmanları tarafından önerilmelidir. Bir hastada alerji olması o hastanın immünoterapiden mutlaka fayda göreceği anlamına gelmez.