Yazan: Prof.Dr.Ersoy Civelek
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı
Tarih: 1.10.2023
CORTAİR® Nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?
CORTAİR® astım, krup ve KOAH gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan .T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve VEM İlaç Şirketi tarafından üretilen bir ilaçtır.
CORTAİR ®’in kaç farklı şekli vardır? Nasıl kullanılır?
CORTAİR® nebülizasyon (halk arasında buhar olarak bilinir) şeklinde kullanılmak üzere hazırlanmış sıvı süspansiyondur. Bu sıvılar tek kullanımlık özel ambalajlarda paketlenir. Bu ambalajlara flakon denir. Bir kutusunda 20 adet flakon vardır. CORTAİR®’nın iki farklı şekli vardır.
- 1 mililitresinde 0,25 mg ilaç içeren flakon
- 1 mililitresinde 0,5 mg ilaç içeren flakon
Bu flakonlar orijinal kutusu içinde alüminyum folyoda saklanmalıdır. Çünkü ılık CORTAİR®in yapısını olumsuz etkiler. Bu nedenle CORTAİR® ilacını ışıktan korunarak saklanır. Ayrıca CORTAİR® 25 derecenin altında saklanır ama dondurulmaz.
Hangi dozda ilacı kullanacağınıza hastalığınızın şiddetine göre doktorunuz karar verecektir.
CORTAİR® nasıl kullanılır?
CORTAİR nefes yoluyla nebulizasyon (halk arasında buhar olarak bilinir) olarak kullanılır. Sıvı ilacı buhar haline getirecek nebulizatör denilen cihazlara ihtiyaç vardır. CORTAİR el tipi nebulizatörlerle değil, kompresörlü (fişe takılan) nebulizatörlerle kullanılmalıdır.
CORTAİR ®’in yan etkileri nelerdir?
Kullanma talimatında çok sayıda yan etki görebilirsiniz. Çünkü ilaç araştırmaları sırasında görülen her yan etki ilaç nedeniyle olsun olmasın kullanma talimatına yazılır. Ancak CORTAİR ® genel olarak güvenli bir ilaçtır. Doktor kontrolünde uygun doz ve uygun süre kullanıldığında nadiren yan etki yapar. CORTAİR ®’in en sık yan etkisi ağızda pamukçuk, geçici bir öksürük ve hafif bir ses kısıklığıdır.
YAYGIN YAN ETKİLER
(İlacı kullanan 100 kişi varsa, en az 2 en fazla 9 kişide görülen yan etkiler):
- Pamukçuk (ağız ve boğazda mantar iltihabı). İlaca birkaç gün ara verince geçer.
- Boğazda hafif tahriş
- Öksürük
- Sesin boğuklaşması (çocuklarda seyrek görülür)
- KOAH’lı hastalarda (yaşlı hastalarda) pnömoni (akciğerlerde enfeksiyon)
YAYGIN OLMAYAN YAN ETKİLER
(İacı kullanan 1.000 kişi varsa, en az 2 fazla 9 kişide görülen yan etkiler):
- Endişeli, huzursuz ve gergin hissetmek
- Depresyon
- Titreme
- Katarakt (göze perde inmesi).
- Kas krampları
- Bulanık görme
SEYREK YAN ETKİLER
(İlacı kullanan 10.000 kişi varsa en az 2 kişide en fazla 9 kişide görülen yan etkiler):
- Deride morarma
- Yüz maskesi kullandıktan sonra yüzünüzde kızarma. Bunun oluşmasını yüz maskesi kullandıktan sonra yüzünüzü yıkamak suretiyle önleyebilirsiniz.
- Uyku sorunları, depresyon veya endişeli, huzursuz, sinirli, aşırı heyecanlı ya da tedirgin hissetmek. Bu etkiler daha çok çocuklarda görülebilir.
- Ses kısıklığı
- Ses boğuklaşması (çocuklarda)
CORTAİR® ’in en sık görülen yan etkilerinden biri ağızda pamukçuktur. İlaçtan sonra ağız çalkalanır ve su tükürülürse bu yan etki aalır. Küçük çocuklarda ağız içi ıslak bir tülbentle silinebilir.
CORTAİR® kortizon içeren bir ilaçtır. Ancak çok yüksek dozlarda ve çok uzun süreler kullanılmazsa boy kısalığı, kemik erimesi büyümede yavaşlama veya şeker hastalığı gibi yan etkiler yapmaz. Çünkü CORTAİR® nefes yoluyla kullanılır ve bu nedenle düşük dozlar yeterlidir. Nefes yoluyla verilen ilaçların çok az bir bölümü kana karışır. Kana karışan düşük miktar kortizonun yan etki oluşturma ihtimali düşüktür.
CORTAİR ®’nın içinde ne var?
CORTAİR ®’nın içinde BUSESONİDE isimli bir etken madde vardır. Bunun yanında bu etken maddenin ilaç haline gelmesini sağlayan bazı yardımcı ve koruyu maddeler ve tatlandırıcılarda vardır. Ama esas etken olan ve hastaları tedavi eden madde yani “budesonide”dir. İçinde BUDESONİDE olan başka ilaçlar da vardır. Örnek BUDECORT®, PULMİCORT® (Alfabetik sıra ile).
İlaç etken maddesi ne demektir?
İlaç kutularının üzerinde büyük harflerle yazan piyasa isimleri vardır. Örnek Aspirin®. Birde o ilacı içindeki etken madde vardır. Örnek Aspirin’in etken maddesi “asetilsalisilik asit”tir. Aynı etken madde farklı şirketler tarafından farklı ilaçlar olarak üretilebilir. Örnek Aspirin®, Ecopirin®, Dispril®, Coraspin® farklı şirketler tarafından üretilir ama hepsinin içinde “asetilsalisilik asit” etken maddesi vardır. Yani etken maddeleri aynıdır.
CORTAİR ® nasıl etki eder?
CORTAİR® nın içindeki BUDESONİDE vücutta devam eden iltihabi durumu (inflamasyonu) azaltan bir ilaçtır. Bu ilaç kortikosterroid grubundadır.
Vücutta mikrobik olmayan iltihabi durumun (inflamasyon) ortaya çıkmasına ve devam etmesine neden olan çok sayıda madde vardır. Bu maddeler hastalarda öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikâyetlere neden olur. BUDESONİDE hücrelerde bu maddelerin yapılmasını azaltır. Ayrıca vücut tarafından bu iltihabi maddelerin etkisini azaltmak için üretilen karşıt maddeler vardır. BUDESONİDE bu karşıt maddelerin miktarını arttırır. Be şekilde vücuttaki iltihabı iki yolla azaltır.