Hastalıklar
Alerjik Proktokolit ve Sindirim Tepkili Besin Alerjileri
Besin alerjilerinin bir bölümü yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsakları etkileyebilir. Bu alerjiler doğrudan besinlerin bu bölgelerdeki zarları etkilemesi ile olabileceği gibi hem IgE (Antikor) hem de doğrudan etkilemenin birlikte rol oynadığı karma şekilde de olabilir. Besin proteini ilişkili alerjik proktokolit ve eozinoflik özefajit en sık karşılaşılan durumlardır.
Alerjik Rinit
Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırık, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma Alerjik rinitin en önemli şikâyetlerdir. Alerjik rinit yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebilir. Hastalarda bir saat içinde bir paket kâğıt mendil bitirecek kadar burun akıntısı, peş peşe 5-10 defa hatta belki daha fazla hapşırık olabilir. Alerjik rinitli hastaların yaklaşık yarısında astım şikâyetleri de vardır.
Anafilaksi
Alerjik bir madde ile karşılaştıktan (şüpheli maddeyi yemek, içmek, solumak, iğne yapılması veya arı sokması gibi) sonra dakikalar içinde ortaya çıkan şok durumu anafilaksi olarak isimlendirilir. Anafilaksi geçiren bir hasta hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve acil durumu düzeldikten sonra mutlaka bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Anafilaksi geçiren hastalar yanlarında kendi kendilerine yapabilecekleri iğneler taşımalıdır.
Arı Alerjisi
Arı alerjisi olan hastalarda arı sokması sonrası kızarıklık, dilde-dudakta şişme, öksürük, nefes darlığı, bayılma ve şok gibi durumlar ortaya çıkar. Hemen en yakındaki doktora gidilmelidir. Arı alerjisi olan hastalar mutlaka alerji uzmanları tarafından değerlendirilmeli, gerekiyorsa arı alerjisine karşı aşı tedavisi yapılmalıdır. Hastalar yanlarında kendi kendilerine yapabilecekleri iğne şeklinde ilaçlar taşımalıdır.
Astım
Astım, alerjik astım, astım bronşit, alerjik bronşit, kronik astım, astım başlangıcı, bronşit başlangıcı ve benzeri pek çok hastalık ismi duymuş olabilirsiniz. Astım solunum yollarının bir çeşit mikrobik olmayan iltihabi hastalığıdır. Öksürük, gece öksürükleri, koşunca hareket edince öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık astımın en önemli şikâyetleridir. Ancak her hastada her astım şikâyeti olmayabilir.
Egzama
Atopik dermatit egzama, bebeklik egzaması olarak da bilinmektedir. Kaşıntı en önemli işaretidir. Atopik dermatit bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastaların yarısında hastalık altı aydan önce başlar. Atopik dermatitin niye olduğu tam olarak bilinmemektedir. Atopik dermatitli hastaların cildi sağlıklı kişilerin cildinden daha fazla su kaybetmekte, suyu yeterince koruyamamaktadır.
Besin Alerjisi
Süt, yumurta, buğday, fıstık çocuklarda karşılaşılan en sık gıda alerjileridir. Vücudumuza her gün onlarca farklı gıda maddesi girmektedir. Pek çoğumuzun vücudu bu besinleri yabancı bir madde olarak tanımaz. Ancak bazı insanların özelliklede çocukların bağışıklık sistemleri bazı gıdaların yapıtaşlarını (örneğin sütün proteinlerini) yabancı olarak tanımakta ve tepki vermektedir. Bu tepki ve sonrasında gelişen olaylar besin alerjisi olarak isimlendirilir.
Hırıltılı Çocuk
Hışıltılı çocuklarda öksürük, gece öksürükleri, nefes darlığı, koşunca yada hareket edince öksürük ve nefes darlığı olur. Bu hastaların en önemli özelliği şikayetlerin her gün değil ataklar halinde olmasıdır. Atak zamanları dışında genellikle rahattır bu çocuklar. Tedavilerinde genellikle koruyucu fıf fıs (sprey) şeklinde ilaçlar verilir. Bu çocukların “yaklaşık yarısında” okula başladıktan sonra şikayet azalabilir.
İlaç Alerjisi
İlaçların alımından sonra ortaya çıkan, alınan miktarla ilişkili olmayan, daha önceden olabileceği bilinmeyen ve ortaya çıkmasında bağışıklık sisteminin rolü olan aşırı tepkilerdir. Aslında gerçek ilaç alerjileri toplumda düşünüldüğünden çok daha azdır. Çocuklarda antibiyotikler ve ağrı kesici ateş düşürücüler çok sık kullanıldığı için en çok bu ilaçlara alerji görülür. İlaçların alımından sonra ortaya çıkan her tepki aslında alerji değildir.
Latex Alerjisi
Eldiven, balon ve lateks kullanılan tıbbi malzemelerle karşılaştıktan sonra kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, derinin kuruması, sertleşmesi, öksürük, nefes darlığı, hırıltı-hışıltı, veya hapşırık, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma gibi şikayetler olabilir. Genellikle sağlık personelinde görülür. Günümüzde lateks içermeyen tıbbi malzemeler geliştirilmiştir.
Ürtiker
Ürtiker (kurdeşen) derinin üst taabakasında ortaya çıkan kabarıklıklardır. Kabarıklıkların büyüklüğü bozuk para büyüklüğünden çok geniş alanlara kadar değişebilir. Hemen her zaman kaşıntı olur. Bazı hastalarda yanma hisside olabilir. Bu kabarıklıklar aynı yerde 24 saaatten uzun kalmazlar. Eğer aynı yerdeki kabarıklık 24 saatten uzun süre hiç sönmeden devam ediyorsa büyük olasılıkla ürtiker kurdeşen değildir.