Yazan: Prof.Dr.Ersoy Civelek

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı

Yazım tarihi: 11.09.2024

BUDEDORT STERİ-NEB® Nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?

BUDECORT STERİ-NEB® T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış astım ve çocuklarda ve bebeklerde hastaneye yatış gerektiren krup tedavisinde kullanılanılan bir ilaçtır.  KOAH’da tek başına kullanılmamalıdır.

BUDEDORT STERİ-NEB®’in kaç farklı şekli vardır? Nasıl kullanılır?

BUDECORT STERİ-NEB® nebülizasyon şeklinde kullanılmak üzere hazırlanmış sıvı bir ilaçtır. Bu sıvılar tek kullanımlık özel ambalajlarda paketlenmiştir. Bu ambalajlara flakon denilir. Bir kutusunda 20 adet flakon vardır. BUDECORT STERİ-NEB® ‘in iki farklı şekli vardır.

  1. 1 mililitrede 0,25 mg BUDECORT STERİ-NEB®  içeren flakon

  2. 1 mililitrede 0,5 mg BUDECORT STERİ-NEB®  içeren flakon

Bu flakonlar kutuda alüminyum folyo içinde saklanır. Çünkü BUDECORT STERİ-NEB® ışıktan zarar görebilir. Bu nedenle ışıktan korunur. Ayrıca 25 derecenin altında saklanır, dondurulmaz.

İlaçların hangisinin kullanılacağına hastalığın şiddetine göre doktorunuz karar verir.

BUDECORT STERİ-NEB® nasıl etki eder?

Solunum yollarında, bronşlarda mikrobik olmayan iltihabi durumun (inflamasyon) ortaya çıkmasına ve devam etmesine neden olan çok sayıda madde vardır. Bu maddeler hastalarda öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikâyetlere neden olurlar. BUDECORT STERİ-NEB® hücrelerde bu maddelerin yapılmasını azaltır. Ayrıca vücut tarafından bu iltihabi maddelerin etkisini azaltmak için üretilen karşıt maddelerin miktarını arttırır.

BUDECORT STERİ-NEB®’in yan etkileri nelerdir?

Kullanma talimatında çok sayıda yan etki görebilirsiniz. Çünkü ilaç araştırmaları sırasında karşılaşılan her türlü yan etki ilaç araştırması devam ederken ortaya çıktığı için kullanma talimatına yazılır. Ancak ağızda pamukçuk olması, geçici bir öksürük ve hafif bir ses kısıklığı en sık görülebilecek yan etkilerdir.   

BUDECORT STERİ-NEB® yaygın yan etkileri

(İlacı kullanan 100 kişi varsa, en az 2 en fazla 9 kişide görülebilecek yan etkilerdir):

  • Pamukçuk (ağız ve boğazda mantar iltihabı). İlaca birkaç gün ara verince geçer.
  • Boğazda hafif tahriş
  • Öksürük
  • Ses boğuklaşması (çocuklarda seyrek görülür)
  • KOAH’lı hastalarda (Yaşlı hastalarda) pnömoni (akciğerlerde enfeksiyon)

BUDECORT STERİ-NEB® yaygın olmayan yan etkileri

(İlacı kullanan 1.000 kişi varsa, en az 2 fazla 9 kişide görülebilecek yan etkiler):

  • Endişeli, huzursuz ve gergin hissetmek
  • Depresyon
  • Titreme
  • Katarakt (göze perde inmesi).
  • Kas krampları
  • Bulanık görme

BUDECORT STERİ-NEB® seyrek yan etkiler

(İlacı kullanan 10.000 kişi varsa en az 2 kişide en fazla 9 kişide görülebilecek yan etkiler):

  • Deride morarma
  • Yüz maskesi kullandıktan sonra yüzünüzde kızarma. Bunun oluşmasını yüz maskesi kullandıktan sonra yüzünüzü yıkamak suretiyle önleyebilirsiniz.
  • Uyku sorunları, depresyon veya endişeli, huzursuz, sinirli, aşırı heyecanlı ya da tedirgin hissetmek. Bu etkiler daha çok çocuklarda görülebilir.
  • Ses kısıklığı
  • Ses boğuklaşması (çocuklarda)

BUDECORT STERİ-NEB®’in en sık görülen yan etkilerinden biri ağızda pamukçuk olmasıdır. İlaçtan sonra ağzın çalkalanması ve tükürülmesi bu yan etkinin görülmesini azaltır. Küçük çocuklarda ağız içi ıslak bir tülbentle silinebilir.

BUDECORT STERİ-NEB® kortizon içeren bir ilaçtır. Ancak çok çok yüksek dozlarda ve çok uzun süreler kullanılmadıkça boy kısalığı, kemik erimesi büyümede yavaşlama veya şeker hastalığı gibi yan etkiler yapmaz. Çünkü BUDECORT STERİ-NEB® nefes yoluyla kullanılır ve bu nedenle düşük dozlar yeterlidir. Nefes yoluyla verilen ilaçların az bir bölümü kana karışmaktadır ve yan etki oluşturma ihtimali çok çok azdır.

 

BUDECORT STERİ-NEB®’in içinde ne var?

BUDECORT STERİ-NEB®’in içinde BUSESONİDE isimli bir kortizon vardır. Bunun yanında bu etken maddenin ilaç haline gelmesini sağlayan bazı yardımcı ve koruyu maddeler vardır. Ama esas etken olan ve hastaları tedavi eden madde yani “budesonide”dir. İçinde BUDESONİDE olan başka ilaçlar da vardır. Örneğin CORTAİR®, PULMİCORT®, gibi ilaçlarda nefes yoluyla verilen BUDESONİDE içerir.

BUDECORT STERİ-NEB® nasıl kullanılır?

BUDECORT STERİ-NEB® nefes yoluyla nebulizasyon şeklinde kullanılır. Bu nedenle sıvı olan ilacı parçalayarak buhar haline getirecek nebulizatörlere ihtiyaç vardır. Kısaca belirtmek gerekirse nerbulizatörler ilacı küçük parçalara ayıran makinelerdir. BUDECORT STERİ-NEB® kompresörlü nebulizatörlerle (fişe takılan nebulizatörlerle) kullanılmalıdır. El nebulizatörleri ile kullanılmamalıdır.  

BUDECORT STERİ-NEB® ruhsatı hangi firmaya aittir?

BUDECORT STERİ-NEB® ruhsatı Teva İlaçları San. ve Tic. A.Ş. aittir.